Asezarea invitatilor la masa

Place Card-uri. Rezervam locuri pentru invitatii la nunta?

Nu incepeti sa stabiliti planul de distribuire a invitatilor la mese pana cand nu ati primit un raspuns la invitatia la nunta din partea tuturor celor carora le-ati trimis invitatie. Data nuntii este foarte aproape si nu au raspuns inca toti invitatii? Treceti la actiune si sunati-i! Aveti nevoie de un nr cat mai exact de confirmari pentru restaurant.

In realitate, cu exceptia a 1-2 mese pentru rudele foarte apropiate, rezervarea meselor chiar nu este necesara. Este un plus de munca, ceva care sa va consume timpul si … in cele din urma veti observa ca invitatii oricum s-au mutat dupa cum au dorit ei.

Reversul acestei pledoarii este acela ca, desigur ca fiecare dintre noi se simte in mod evident bine-venit la o petrecere unde gazdele s-au gandit la fiecare invitat in parte, iar in restaurant se afla chiar si un loc rezervat special pentru el sau ea.

In cazul in care stiti ca invitatii care v-au confirmat prezenta vor fi prezenti chiar de la inceputul petrecerii, rezervarea meselor sau a locurilor devine mult mai simpla.

O minima organziare a cum v-ati dori voi sa fie distribuiti invitatii in restaurant si una –doua persoane foarte descurcarete care sa se ocupe de ghidarea invitatilor vor face din aceasta problema nimic mai mult decat un simplu punct pe lista de activitati din ziua nuntii.

Nume sau numere?

Desi anumite orase, cuvinte sau culori pot avea rezonanta mai mare ca si denumiri ale meselor, numerele afisate pe masa sunt mult mai usor de citit din capatul opus al restaurantului. Totodata, numerele au o ordine bine cunoscuta, in timp ce cuvintele nu.

In stabilirea dimensiunilor meselor (nr de invitati de la fiecare masa) este bine de retinut ca mai multe mese inseamna mai multe piese centrale, decoratiuni si alte accesorii ce vor trebui inchiriate.

Cateva idei utile:

> mesele aflate in apropierea mesei de prezidiu ar trebui rezervate pentru membrii familiei apropiate
> invitatii mai tineri pot fi asezati in apropierea formatiei, a dj-ului sau a boxelor 
> la masa de prezidiu, ar trebui ca in afara de miri, sa stea cel putin si nasii

Pas cu Pas

1) Totul incepe de la lista de invitati. Puneti pe o singura lista TOTI invitatii : ai tai, ai lui, ai nasilor, ai parintilor.

2) Aranjati lista in ordine alfabetica dupa numele fiecaruia, unul din numele din cuplu sau dupa numele familiei.

3) Solicitati de la restaurant sau de la agentia de organizare un plan al locatiei in care va avea loc petrecerea (dimensiunile ar trebui sa fie marcate in clar – este inutil ca in plan sa asezati  3 mese acolo unde numai 2 pot incapea in realitate).

4) Alegeti o varianta de distribuire a locurilor

a) aranjare libera – fiecare invitat se aseaza unde doreste
b) mese rezervate – fiecare invitat se aseaza unde doreste, la masa rezervata
c) locuri rezervate – invitatii se aseaza la masa si la locul rezervat pentru fiecare dintre ei

5) Pe un set de foi – nr de foi egal cu numarul de mese, incepeti sa scrieti cine va sta unde, tinand cont de amplasarea mesei in restaurant.

6) Cand ati ajuns la varianta finala, faceti doua liste:

A) In ordine alfabetica, dupa numele invitatilor ( Popescu, Iulia …………. Masa 9)
B) In functie de numarul mesei ( Masa 9 …………… Popescu, Iulia)

Unde punem etichetele cu numele invitatilor?

Etichetele cu numele fiecarui invitat pot fi asezate pe o masa, chiar la intrare. Ele vor fi asezate in ordine alfabetica iar cei care se vor ingriji de conducerea invitatilor la masa le vor prelua si plasa la locurile unde se vor aseza respectivii invitati.

Aceasta optiune de afisare a etichetelor cu nume trebuie insotita de un plan « dorit », astfel incat persoana desemnata sa ghideze invitatii sa stie unde ar trebui sa ii conduca pe acestia.

Desi pare oarecum complicata, aceasta solutie este in acelasi timp suficient de riguroasa pentru a asiura si cele mai sofisticate dorinte ale organizatorilor, demonstreaza importanta pe care mirii o acorda invitatilor lor (dat fiind ca fiecare are o eticheta cu numele sau) si este in acelasi timp suficient de flexibila pentru a permite ca in cazul in care anumiti invitati intarzie la sosire, mesele sa nu ramana goale sau sa aiba doar 2-3 persoane in jurul lor.

O a doua varianta este aceea ca etichetele cu numele invitatilor sa fie asezate pe masa, in dreptul locului pe care persoana respectiva il va ocupa. Este o solutie mai comoda, dar care poate crea probleme de imagine in cazul in care unii invitati vor intarzia. 
In acest caz, la intrarea in restaurant trebuie afisat un plan al locatiei pe care sa se poata citi aranjarea meselor si listele de rezervari aferente fiecareia.

O posibila varianta intermediara ar fi, aceea a meselor rezervate, cu o singura eticheta pe care sa fie inscrise numele tuturor celor care stau la masa respectiva. Avantajele si dezavantajele se apropie totusi, si in acest caz, mai mult de cele ale locurilor rezervate decat de cele ale rezervarii in timp real.

Verificati ca lista numelor de pe planul de distribuire a locurilor de la restaurant sa corespunda perfect cu lista de invitati care au raspuns la invitatia voastra.

Ar fi o idee buna sa existe cateva locuri in plus, la o masa, sau distribuite la cateva mese, in cazul in care apar cativa invitati care nu au confirmat sau stau foarte putin timp.

Cea mai dificil aspect in alegerea modului de distribuire a invitatilor la mese este acela ca nu se poate stii niciodata in mod sigur cine la ce ora vine si este neplacut ca la o masa sa fie doi invitati iar la alta sa fie toti invitatii prezenti… cel putin la aperitiv.

In cazul in care ati decis ca primirea invitatilor sa se faca la intrarea in restaurant, asigurati-va ca exista suficient spatiu pentru eventuala « coada de asteptare » care se va forma.

 
copyright © 2007 Crystal Events
dezvoltat de juniormedia.ro